Bila tiba 10 Muharram, kedapatan sana-sini kegiatan memasak bubur Asyura. Sempena mengambil berkat 10 Muharram, katanya. Ini dah jadi tradisi turun temurun terutama di kampung2, ia dah jadi macam kenduri memasak bubur asyura.
Terdapat bermacam-macam jenis bubur Asyura, ada bubur asyura versi Kelantan /Trengganu , Pantai Timur, ada versi Kedah (utara) dan ada versi KL, ada versi pedas (dgn rempah ratus dan daging), ada versi manis (dgn gula merah, sagu dan berbagai2 jenis kacang) dan ada juga versi macam bubur lambuk (tapi dipanggil asyura juga).
Terdapat bermacam-macam jenis bubur Asyura, ada bubur asyura versi Kelantan /Trengganu , Pantai Timur, ada versi Kedah (utara) dan ada versi KL, ada versi pedas (dgn rempah ratus dan daging), ada versi manis (dgn gula merah, sagu dan berbagai2 jenis kacang) dan ada juga versi macam bubur lambuk (tapi dipanggil asyura juga).
Saya dah merasa semua jenis bubur yang dikatakan asyura tetapi saya lebih suka versi utara (kerana asal pun dari utara), sebab rasa manis, dengan gula merah, ada kacang hijau , keledek, pisang, jagung, kacang merah, dan durian pun biasa dimasukkan.
Kalau anda mempunyai pengetahuan tentang jenis2 lain bubur asyura, bolehlah memberi komen disini, sebab asyura dan 10 Muharram macam dah tak boleh dipisahkan.
Ini bubur asyura versi utara
Ramuan bubur asyura - dari kepulauan Makasar, Indonesia
Asyura versi manis
Versi utara juga
Versi pantai timur dengan rempah ratusnya serta kerisik
No comments:
Post a Comment