16 June 2013

70 % Penghidap Kencing Manis Berisiko Buta dan Strok

Kuala Lumpur: Lebih 70 peratus penghidap kencing manis di negara ini menghadapi risiko buta, strok, kegagalan jantung dan buah pinggang serta kudung kerana gagal mengawal paras gula dalam badan.

Ini berdasarkan kajian Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) dan tiga universiti tempatan terhadap 53,000 penghidap kencing manis seluruh negara.
Kajian itu mendapati hanya 22.5 peratus responden lulus ujian HbA1c dengan mempunyai paras kawalan gula dalam darah kurang 6.5 peratus seperti ditetapkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).
Glucometer - alat mengukur kandungan gula dalam darah


Manakala 77.5 peratus responden yang diuji itu mempunyai paras kandungan gula melebihi tahap ditetapkan, sekali gus meningkatkan risiko komplikasi akibat penyakit kronik itu.

Kawal gula elak komplikasi

Presiden Persatuan Diabetes, Prof Datuk Dr Ikram Shah Ismail, berkata kawalan paras gula dalam darah penting bagi mengelakkan komplikasi kerosakan sehingga buta, kegagalan buah pinggang, jantung, strok dan gangren yang menyebabkan kaki atau tangan terpaksa dipotong.

Petikan: Berita Harian 16 Jun 2013


KAWALAN MAKANAN UNTUK PESAKIT KECING MANIS
(sumber : PUSRAWI)

Tujuan:
  1. Untuk mencapai dan mengekalkan paras gula dan lipid darah pada julat normal.
  2. Untuk  mengelak sebarang komplikasi penyakit.
  3. Untuk mencapai dan mengekalkan berat badan yang sesuai.
  4. Untuk membekalkan keperluan pemakanan bagi memenuhi keperluan harian.
Penjagaan makanan:

Terdapat 3 kumpulan makanan untuk pesakit Diabetes Mellitus:-

Makanan yang perlu dielakkan

Semua makanan dan minuman yang manis dan mengandungi gula tinggi.Contohnya: Pelbagai jenis gula, kuih-muih, niskut manis, kek, gula-gula, coklat, ais krim, minuman ringan, sirap cordial, susu pekat manis, jem, kaya, madu dan minuman beralkohol.


Makanan yang 
bebas dimakan
  1. Semua jenis sayuran, kecuali semua jenis ubi.
  2. Contohnya: sawi, kangkung, bayam, kobis, kacang buncis, kacang panjang, bendi, tomato, terung dan sebagainya.

  3. Semua cecair dan minuman tanpa gula
  4. Contohnya: Sup air, air kosong, the dan kopi ‘o’ tanpa gula, teh Cina, air limau, air barli tanpa gula.

  5. Perasa dan Perencah
  6. Contohnya: serbuk cili, kari, kunyit, rempah ratus, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, serai dan sebagainya.

  7. Semua daging tanpa lemak, ayam tanpa lemak dan kulit, tauhu, kuning telur (2-3 biji seminggu), ikan, ikan bilis tanpa kepala dan perut. Hadkan makanan tinggi kolesterol seperti makanan laut (udang, sotong, ketam, kerang, siput) dan organ dalaman (hati, otak, perut, limpa
Makanan yang perlu disukat.
  1. Susu dan hasil tenusu
  2. Bijirin dan hasil bijiran
  3. Kacang dan kekacang
  4. Buah-buahan

No comments:

Post a Comment