13 August 2013

Elak Pokai Lepas Raya


Kaedah pengurusan kewangan terbaik ketika menyambut musim perayaan

•    Mengambil kira soal kepentingan berjimat dan menguruskan kewangan dan mempunyai simpanan khusus sebagai tabungan. Melalui tabungan inilah kita boleh membeli pakaian dan persiapan lain.

Konsep tabungan

•    Mengamalkan konsep simpanan musim perayaan serta menetapkan nisbah 70/30 dalam keseluruhan jumlah pendapatan bulanan..
•    70% purata itu merangkumi perbelanjaan dan bayaran wajib setiap bulan. Manakala baki 30 peratus sebagai simpanan. Tidak kira sama ada simpanan pelaburan, amanah saham atau caruman, ia sedikit sebanyak membantu kita dalam aspek tabungan jangka masa panjang.

Kad kredit?

•    Jika penggunaan dalam kuantiti sedikit, ia boleh membantu, tetapi jika salah penggunaannya ia juga boleh membebankan dalam tempoh jangka masa panjang.
•    Kita seharusnya segera membayar jumlah kredit yang dipinjam supaya tidak ada kos tambahan dan caj dikenakan.


Tip mengelak penggunaan kad kredit musim perayaan

•    Tinggalkan saja kad kredit di rumah. Apabila ke pasar raya, elak menggunakan troli, sebaliknya ambil bakul. Biarpun dua benda yang sama, tetapi secara psikologi menyaksikan kita hanya mengambil barang yang perlu saja.
•    Arahkan pihak bank mengurangkan jumlah had atau credit limit sebagai alternatif mengelak daripada terus menggunakan kemudahan itu.


Perbelanjaan selepas cuti raya

•    Tabungan adalah langkah alternatif mengatasi krisis kewangan selepas musim perayaan.

TIP: Belanja berhemah:
1Senaraikan barang keperluan yang ingin dibeli.
2Letakkan dalam bajet jumlah barangan yang dikehendaki.
3Lakukan penelitian premis yang hendak dikunjungi untuk lebih berjimat.
4Elak menggunakan kad kredit.
5Usah berbelanja ketika perut lapar kerana ini mendorong kita berbelanja lebih.
6Beli barang keperluan secukupnya dan elak pembaziran.
7Pastikan barang yang dibeli mempunyai nilai berpatutan.
8Elak membeli barang diimport sedangkan anda barangan buatan tempatan memiliki kualiti sama.

1 comment:

 1. Lari dari topik sikit tapi saya rasa blog ini boleh publish komen saya mengenai perlantikan Abdul Azeez Rahim sebagai pengerusi Tabung Haji.

  Saya mintak tolong sangat-sangat dengan kerajaan utk tarik balik watikah perlantikan beliau.

  Saya kenal Azeez. Ini kisah hidupnya. Sekolah rendah di SK bukit bintang. sekolah menengah di Sm bukit bintang PJ. GAGAL SRP. Masuk vanto akedemy PJ dan ambil SRP sekali lagi dan gagal SRP sekali lagi sbg pelajar persendirian.

  Lepas itu dia kerja di Shah Motel di Pj sebagai pelayan. Sambil tu dia mula jual kereta terpakai di kalangan kawan2 dia. Dulu dia duduk di kg ghandi jln klang lama.

  kemudian dia pindah ke rumah panjang dekat sg way. dia buka kedai kereta terpakai di pj. Nama kedai KTA- Kereta Terpakai Azeez.Banyak buat duit bila dia jual kereta kat pensyarah ITM dsb.

  Masuk politik melalui kenalan di Baling. Dia lahir dan membesar di Petaling Jaya. Emak dia 100% mamak. dia janda 5 anak lelaki. Ayah dia rahim ( 100% mamak) tinggalkan anak2 dia dan kawin lain. ayah dia dulu pernah bawa teksi. pas tu berniaga kedai makan dsb.adik beradik dia nasir, rashid, rahman dan mutalib.

  Dia bohong satu dunia yg dia ada MBA dari "Preston" universiti. Tak pernah ambil SPM tahu2 dah "beli" MBA.

  Dia kalau baca ni pasti terkejut sbb maklumat ini betul 100%. Dia memang kenal sangat dengan saya.

  ReplyDelete