Ahli Parlimen Putrajaya itu sekali lagi menegaskan tiada kata putus mengenai kenaikan cukai tersebut, yang hanya akan diketahui selewatnya minggu terakhir bulan ini.

"Surat itu akan dikeluarkan. Kita masih perlu hantar notis sebelum 1 Januari. Dalam surat itu kita akan jelaskan, keputusan saya bersama datuk bandar dan ketua setiausaha apa yang perlu dibayar, kadar mana.

"Jika nilai hartanah itu sudah tinggi, mungkin kita kurangkan (kadar), jika pembayar itu sudah pencen, mungkin kita bagi rebat, mungkin kita kecualikan (kenaikan) rumah kos rendah," katanya.

Tengku Adnan bagaimanapun mengakui kesilapan di pihak DBKL apabila tidak memberitahu kepada pembayar cukai dengan tertib dengan menghantar surat rasmi.

Sebaliknya, kata Tengku Adnan, DBKL hanya memaklumkan melalui Notis Menyemak Semula Senarai Nilaian bersaiz kecil yang diedarkan bulan lalu kepada semua pemilik rumah dan premis sekitar Kuala Lumpur.

Beliau yang juga setiausaha agung Umno berkata pihaknya sudah cuba sedaya upaya bagi memastikan kebajikan rakyat tidak terabai.

"Saya kadang-kadang rasa sedih. Anda tahu apa yang kita cuba buat adalah untuk membantu mereka, tapi berilah peluang kita betulkan kesilapan dan masalah yang kita ada.

"Tapi janganlah menuduh bukan-bukan, cakap bukan-bukan. Sebagai manusia kita pun ada emosi dan tahap kesabaran. Saya hanya boleh merayu supaya mereka sedar," kata beliau.

Malaysiakimi